Preview

Economic issues of agricultural development of Belarus

Advanced search

Scientific and methodological bases of organizational and economic provision of food security

Abstract

The tools to ensure the strengthening of the national agro-food system are systematized in the article. The objective necessities to create end-to-end food cooperative and integrative cluster structures were actualized. Then the model of agro-food cluster formation was offered. As a result, the factors that contribute and hinder the formation of clusters were identified, as well as the priorities of their development for the following product groups: milk and dairy products; meat and meat products; grain and bread products.

About the Author

I. V. Gusakova
The Institute of System Researches in Agro-Industrial Complex of the National Academy of Sciences of Belarus
Belarus

Gusakova Irina – researcher of Food Security Sector

Kazintsa Str., 103, 220108, Minsk

Phone: + 375 17 212 20 07



References

1. Воробьев, И. П. Интеграция – важнейшая составляющая структурных преобразований АПК Беларуси / И. П. Воробьев, Т. И. Ленская // Экономические вопросы развития сельского хозяйства Беларуси: межвед. темат. сб. / Ин-т систем. исслед. в АПК НАН Беларуси; редкол.: В. Г. Гусаков [и др.]. – Минск, 2018. – Вып. 46. – С. 75–84.

2. Гусаков, В. Г. Конкурентоустойчивое развитие производства продуктов здорового питания в предприятиях пищевой промышленности Беларуси / В. Г. Гусаков, А. В. Пилипук. – Минск: Беларус. навука, 2018. – 367 с. 3. Пилипук, А. В. Институциональное пространство кластерной агропродовольственной системы Евразийского экономического союза: аспекты теории и практики / А. В. Пилипук, Е. В. Гусаков, Ф. И. Субоч. – Минск: Беларус. навука, 2016. – 265 с.

3. Продовольственная безопасность Республики Беларусь. Мониторинг-2017: в контексте устойчивого функционирования АПК / В. Г. Гусаков [и др.]. – Минск: Ин-т систем. исслед. в АПК НАН Беларуси, 2018. – 295 с.

4. Porter, M. E. The competitive advantage of nation / M. E. Porter. – London: The MacMillan Press Ltd, 1990. – 399 p.


Review

For citations:


Gusakova I.V. Scientific and methodological bases of organizational and economic provision of food security. Economic issues of agricultural development of Belarus. 2019;(47):84-95. (In Russ.)

Views: 108


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 0132-3555 (Print)